Advertentie
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Gemeente nieuws.
Tips.

Heeft u tips?

Bel dan met de tiplijn.

06-3486 1234

Zie ook

Zoeken
Loading
Uitspraken van de Asser Rechtbank

Een 29-jarige man uit Hoogeveen is door de rechter veroordeeld tot 120 uur werkstraf wegens heling. Als hij in de toekomst weer gestolen spullen aanneemt en doorverkoopt, kan hij nog eens 60 uur werkstraf krijgen.

De politie trof op 5 februari van dit jaar in een pand in Hoogeveen gestolen aanhangers een gestolen quad, en een grote hoeveelheid gestolen gereedschap aan. Ook stond er een gestolen heftruck, waarop beslag werd gelegd. Nadat de agenten goed en wel vertrokken waren, verkocht de Hoogevener de heftruck.

Volgens hem had hij alles eerlijk gekocht, maar bonnetjes tonen kon hij niet.

De Hoogevener had volgens de rechter vertrouwen van de politie beschaamd, omdat hij de heftruck had verkocht.

Reacties

De officier van justitie heeft tegen een 34-jarige man uit Hoogeveen 18 maanden celstraf geëist waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De man wordt verdacht van drie feiten waaronder brandstichting bij een duivenvereniging. Tevens is er een proeftijd van drie jaar gevraagd inclusief toezicht en behandeling bij Verslavingszorg Noord-Nederland en een verbod op het gebruik van alcohol en drugs.

Tegen de andere verdachte, een 31-jarige man uit Hoogeveen, heeft de officier een gevangenisstraf van 30 maanden geëist waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaren. De man wordt vervolgd voor 7 feiten: 2x inbraak, 2x brandstichting in vereniging na inbraak, 2 x oplichting verzekering vanwege het in brand steken van een voertuig en het verlaten van een plaats ongeval. Verder wil de officier dat de verdachte een verplichte behandeling ondergaat en ook een verbod op het gebruik van alcohol en drugs krijgt. En tot slot nog een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 6 maanden.

Duivenvereniging en ijsbaanvereniging

De verdachten uit Hoogeveen moesten vandaag (19 april) voor de rechter verschijnen. De mannen worden onder andere verdacht van diefstal en brandstichting in vereniging met gevaar voor goederen. Op 23 oktober 2015 braken zij in bij de postduivenvereniging in Hoogeveen. Vervolgens stichtten zij brand om hun sporen uit te wissen. Het gebouw van de postduivenvereniging brandde volledig uit. Op 16 november 2015 werd er ingebroken bij de IJsbaanvereniging en hier werd een poging tot brandstichting ondernomen waardoor schade aan het gebouw ontstond. De verdachten bevinden zich in voorlopige hechtenis, sinds 24 november 2015.

Zitting maandag 18 april 2016

Op maandag 18 april werd tegen een 40-jarige man uit Hoogeveen 5 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist. De man wordt er van verdacht diverse branden (7 feiten) te hebben gesticht in Hoogeveen. Het gaat hier om het in brand steken van containers, een aanhangwagen, een schutting en een dixie. De verdachte wordt naast brandstichting met gevaar voor goederen ook brandstichting met gevaar voor leven ten laste gelegd (3 feiten). De branden konden namelijk overslaan naar de naastgelegen woningen, dit gebeurde bij een portiekflat en bij twee woonhuizen. De bewoners ondervonden veel materiele- en immateriële schade. De branden vonden plaats in de maanden mei en juli in 2015 en op 13 augustus 2014. De verdachte werd aangehouden op 31 augustus 2015 en zit sindsdien in voorlopige hechtenis.

Bron: OM Noord Nederland.

Reacties

ASSEN/EMMEN/HOOGEVEEN (ADP) - De 31-jarige Admilson R. uit Hoogeveen is veroordeeld tot een celstraf van dertig jaar en tbs met dwangverpleging. De rechtbank legde de een jaar jongere Marcos R. alleen een celstraf van dertig jaar op. Volgens de rechters heeft Admilson zich schuldig gemaakt aan moord en beroving met doodslag. Zijn jongere broer heeft een moord op zijn geweten en diefstal met de dood ten gevolg. Na de uitspraak schreeuwde Admilson; 'Dit kan toch niet, ik moet levenslang'.

Tegen de beide broers was levenslang geëist. De rechtbank vindt een levenslange celstraf te ver gaan, omdat in de praktijk een levenslange celstraf in Nederland daadwerkelijk tot de dood achter de tralies betekent. Volgens de wet is het mogelijk om een gratieverzoek in te dienen 'vanaf 1986 is een dergelijk verzoek nog maar een keer ingewilligd. Om een terminale gedetineerde thuis te laten sterven', aldus de rechter.

Berend werd in november 2012 wandelend met zijn hondjes in het bos om het leven gebracht met een vuurwapen. De man werd kort voor zijn dood naar zijn pincode gevraagd. Een jaar later werd het echtpaar in Exloo het slachtoffer, nadat zij dagenlang door de broers waren geobserveerd. Het echtpaar werd door verstikking om het leven gebracht, nadat eerst 25.000 euro van de spaarrekening naar de lopende rekening was overgeboekt. Per abuis werd de pincode van de lopende rekening door de broers verbrand.

Schadevergoeding 
Daarnaast veroordeelt de rechtbank beide broers tot vergoeding van de materiele schade aan de nabestaanden. Voor toewijzing van de gevorderde vergoeding voor affectieschade en shockschade ziet de rechtbank onder het huidige nationale én internationale recht geen mogelijkheden.

Bron: ad-p.nl.


Reacties

Twee jaar rijontzegging en een boete van 2500 euro dat kreeg een 78 jarige man uit Zuidwolde van een rechter opgelegd voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval.

De man kwam vorig jaar december op de N48 op de verkeerde weghelft en botste frontaal tegen een tegemoetkomende auto.

In deze auto zaten drie jongemannen uit Zuidwolde. De twee die voor in zaten, de 20-jarige bestuurder en een 19-jarige passagier, raakten zwaar gewond. Een 20-jarige jongeman die op de achterbank zat overleed een paar dagen later in een ziekenhuis.

De 78 jarige man had al besloten om nooit meer in een auto te stappen.

Reacties

De Rechtbank Noord-Nederland heeft de rechtspersonen van Loodsluis BV en Rendo NV beide veroordeeld tot het betalen van een geldboete van 75.000 euro voor dood door schuld en het overtreden van de Woningwet.

Op 25 december 2010 overleed een jong stel (19 en 23 jaar) aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging in een appartementencomplex in Meppel. Het vrijkomen van de koolmonoxide kon plaats vinden door een combinatie van een verkeerd afgestelde cv-ketel en een ondeugdelijke installatie van de rookgasafvoer.

Het Openbaar Ministerie heeft hiervoor twee bedrijven verantwoordelijk gehouden: het bedrijf Loodsluis bv vanwege de aanleg van de rookgasafvoer en Rendo bv vanwege de controlerende taak.

De opgelegde geldboetes zijn gelijk aan de geldboetes die de officier van justitie op 7 januari jl. tegen deze twee bedrijven heeft geëist.

Bron: Openbaar Ministerie Noord-Nederland

Reacties

ASSEN/COEVORDEN (ADP) - Een 19-jarige man uit Coevorden is dinsdag door de rechtbank in Assen veroordeeld tot een taakstraf van 24 uur voor het uiten van telefonische bedreigingen. De officier van justitie vroeg twee weken geleden een taakstraf van 200 uur en een celstraf van 90 dagen, waarvan 78 dagen voorwaardelijk. De aanklager achtte bewezen dat de man uit Coevorden op 12 april in zijn woonplaats met een mes zou hebben staan zwaaien. Daarbij dreigde hij twee plaatsgenoten ernstig te verwonden.

Hiervoor was volgens de rechter te weinig bewijs en sprak de 19-jarige man vrij. Wel bekende de 19-jarige man dat hij eind maart dezelfde plaatsgenoten telefonisch had bedreigd. Hiervoor kreeg hij de taakstraf van 24 uur opgelegd. De man heeft 12 dagen in voorarrest gezeten, die staan gelijk aan de taakstraf van 24 uur. De man heeft in feite hiermee zijn werkstraf al ingelost.
De gevraagde schadevergoeding van 500 euro voor de slachtoffers werd van tafel geveegd.


Reacties

ASSEN (ADP) - Voor het veroorzaken van een ongeval op de Emmerweg in Emmen op 18 januari, waarbij een vrouw ernstig werd verwond, is dinsdag een 39-jarige man uit Emmer-Compascuum veroordeeld tot een celstraf van 7 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

De man 2 jaar lang niet meer achter het stuur kruipen. De 39-jarige man reed in januari zeer onvoorzichtig en onoplettend, temeer doordat hij te diep in het glaasje had gekeken. Hij bleek bijna 5 keer meer te hebben gedronken dan is toegestaan.

Hij moest naar huis, meende de man. Hij stapte daarom ondanks de stevige borrels in zijn bedrijfsauto. De man kwam op de verkeerde weghelft terecht en botste tegen een tegemoetkomende auto. De bestuurster hiervan brak haar heup en knie.

Reacties

ASSEN/EMMEN (ADP) - Advocaat Hugo Pellinkhof heeft dinsdagochtend bij de rechtbank in Assen een hoger beroep aangetekend in de moordzaak in Emmen. De 24-jarige Arjan de G. werd begin juni veroordeeld tot 9 jaar cel voor moord op zijn vriendin Kim Stoker.

Volgens Pellinkhof staat ter discussie of hier sprake is van moord of doodslag. De rechtbank achtte moord bewezen, omdat de Emmenaar meermalen tot bezinning had kunnen komen.

De rechtbank tilde er zwaar aan dat De G. zijn vriendin in het bed op een 'beestachtige wijze' met messteken om het leven heeft gebracht. Volgens deskundigen kan de daad De G. niet helemaal worden aangerekend, omdat de man kampt met persoonlijkheidsstoornissen. De rechtbank heeft deze stoornis niet zo zwaar meegewogen. Onterecht meent Pellinkhof. De rechtbank is naar zijn mening teveel aan dit rapport voorbij gegaan. Pellinkhof wil in dit hoger beroep de deskundigen als getuigen oproepen. ,,In het rapport staat duidelijk dat mensen met deze autistische stoornissen direct moeten worden behandeld. Een lange detentie staat een behandeling in de weg".

Reacties