Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Nieuws van de gemeente Borger-Odoorn

Op dinsdag 31 mei vindt in het gemeentehuis in Exloo een informatieavond plaats in het kader van de campagne ‘Zon zoekt Drent’ 2016. De bijeenkomst start om 19.30 uur. Met de campagne wil de gemeente Borger-Odoorn, als partner in het Drents Energieloket, de opwekking van zonne-energie door woningeigenaren stimuleren. Bezoekers kunnen onder meer een presentatie bijwonen, een bedrijvenmarkt bezoeken en zich laten informeren over de zonnelening van gemeente en provincie.

Tijdens de avond is er ook aandacht voor de zonnekaart, waarop woningeigenaren kunnen zien hoe geschikt hun dak is voor zonnepanelen. Bovendien vertellen ervaringsdeskundigen over hoe zij zonne-energie opwekken. Meer informatie over de campagne Zon zoekt Drent is te vinden op zonzoektdrent.nl.

Zonnelening
Samen met de provincie Drenthe biedt de gemeente Borger-Odoorn sinds 1 april een speciale zonnelening aan. Hiermee kunnen inwoners van Borger-Odoorn die niet direct het benodigde budget paraat hebben, toch zonnepanelen of een zonneboiler financieren. Begin februari startte de gemeente al met een duurzaamheidslening, bedoeld voor onder meer isolatiemaatregelen. Die bleek dusdanig populair dat het budget daarvoor inmiddels op is, en aanvragers op een wachtlijst worden geplaatst.

Drents Energieloket
Het Drents Energieloket is een samenwerkingsverband van 17 partners waaronder alle Drentse gemeenten. Op drentsenergieloket.nl kunnen inwoners terecht met vragen over het energiezuiniger maken van uw woning.

Reacties

Borger-Odoorn start 23 mei als eerste Drentse gemeente met het gebruik van opstapplaatsen voor leerlingenvervoer.

Maandagmorgen 23 mei is in Borger-Odoorn de aftrap voor de pilot opstapplaatsen leerlingenvervoer. De leerlingen die een school voor speciaal onderwijs bezoeken buiten Borger-Odoorn, worden dan niet meer van huis opgehaald maar opgepikt bij een van de drie opstapplaatsen in de gemeente.

De drie opstapplaatsen zijn de Hunsowhal in 2e Exloërmond, garage Albers in Valthermond en het Stationsplein in Valthe. De kinderen stappen hier ’s ochtends op en stappen ’s middags op dezelfde plaats weer uit.  Wethouder Trip: “In Borger-Odoorn gaan acht kinderen de komende proefperiode van zes weken kennismaken met de opstapplaatsen. Wij verwachten dat hiermee de zelfredzaamheid van de kinderen verbetert en hun reistijd korter wordt. Voor de gemeente betekent dit een efficiëntere werkwijze en een besparing op de kosten van het vervoer.”

Als eerste Drentse gemeente volgt Borger-Odoorn de geslaagde proef van de Groningse gemeente Ten Boer, die hiermee al eerder goede ervaringen opdeed. Na afsluiting van het proefproject van zes weken volgt er een evaluatie met de kinderen en hun ouders. Op basis daarvan bepaalt de gemeente of de opstapplaatsen definitief worden ingevoerd.

Reacties

De gemeente Borger-Odoorn heeft per 17 mei een woning aan Zuiderdiep 425 in Valthermond gesloten. De politie trof in het pand op 13 april ruim 1000 hennepplanten aan, een aantal dat boven de toegestane hoeveelheid ligt. Burgemeester Jan Seton heeft daarom op basis van artikel 13b van de Opiumwet besloten het perceel voor 3 maanden te sluiten.

De sluiting past in het handhavingsbeleid hard- en softdrugs van de gemeente Borger-Odoorn. De gemeente wil hennepteelt hiermee voorkomen en bestrijden, en inwoners bewustmaken van bijvoorbeeld brand- en explosiegevaar. De sluiting van drugspanden moet drugscriminaliteit tegengaan en de veiligheid en leefbaarheid in de samenleving vergroten. Hiervoor werkt de gemeente samen met samen met de politie, woningcorporaties, buurtgemeenten en de netbeheerder.


Reacties

Zaterdag 30 april zijn de drie zwembaden in Exloo, Valthermond en Nieuw-Buinen gratis toegankelijk van 10.30 tot 17.00 uur.

De zwembaden De Leewal, De Zwaoi en De Buinerstreng zijn weer klaar voor de zomer. Zaterdag 30 april is er gratis entree en de combicoaches verzorgen de hele dag sportieve activiteiten. Daarnaast is er informatie beschikbaar voor voorzieningen minima, waaronder het Jeugdsportfonds. Voor de Buinerstreng en De Leewal zijn tot en met woensdag 5 mei nog abonnementen met flinke korting verkrijgbaar tijdens de voorverkoop.

Wethouder Frits Alberts: “Borger-Odoorn beschikt over een drietal prachtige zwembaden. En daar zijn we trots op. De open dag aanstaande zaterdag is een mooie gelegenheid om eens een kijkje te komen nemen. De combicoaches hebben een gevarieerd activiteitenprogramma samengesteld voor jong en oud. En wat ik persoonlijk toejuich, is dat er alle ruimte is om je te laten informeren over de speciale voorzieningen die beschikbaar zijn als je wat minder te besteden hebt. Sporten en bewegen is belangrijk en dat moet toegankelijk zijn voor iedereen. Daarom nodig ik iedereen uit om een kijkje te komen nemen en regelmatig een duik te nemen in een van onze mooie buitenbaden!”

Reacties